Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Smaczny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler
Podsumowanie
Czas przygotowania:
10 min.
Obróbka termiczna:
15 min.
Czas do podania:
30 min.
Poziom trudności:
Bardzo prosty
Ilośc porcji:
4
Informacje o użytkowniku
aleBabka
Użytkownik serwisu od: lut 6, 2018
Lokalizacja: Polska
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Kotlet schabowy, przepis Magdy Gessler

Kategoria: Dania z mięsa
dodano: pon,19 lut,2018,22:04
star star star star star
5 na 5 średnia z 1 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 457

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

Przedstawiony poniżej przepis pochodzi z programu "Kuchenne Rewolucje". 

 

Zgodnie z przepisem autorki , Magdy Gessler mięso najpierw marynujemy. 

Rozbite na cienko kotlety wkładamy do naczynia z mlekiem i cebulą, przykrywamy aluminiową folią i odstawiamy do lodówki na około 2h. Po tym okresie, krótkiej marynaty stanie sie ono bardziej delikatne i kruche, a dodatkowo zyska niezwykle wyrazisty smak.

Przygotowane wcześniej mięso musimy teraz starannie odsączyć. W tym celu możemy je zawinąć w papierowy ręcznik  lub lnianą ściereczką i po odsączeniu odkładamy na bok.

Teraz zabieramy sie do ostatnich czynności, które musimy wykonać przed usmażeniem naszych kotletów.

Do kolejnego naczynia wlewamy mleko, rozbijamy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie lekko roztrzepujemy. Niestety musimy przygotować jeszcze dwa dodatkowe naczynia, jedno na mąkę, drugie na bułkę tartą. 

Po tej czynności nasze wcześniej osuszone kotlety posypujemy maką, następnie maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy około 1min. z każdej strony, tak aby stały się złociste i chrupiące. 

Uwaga! Smażymy wyłącznie na maśle klarowanym.

Podajemy z ziemniakami, frytkami, surówkami, etc. według uznania i gustu.

Smacznego.

Składniki, ilości, proporcje, etc.

- 4 porcje/kawałki schabu o grubości 1 cm.- 1 cebula- 1 szklanka mleka ( 3,2% )- 50g. zwykłej mąki- 250g. bułki tartej- 2 jajka- szczypta soli i pieprzu- masło klarowane

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Zobacz podobne
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy w panierce z papryką
Faszerowany stek z mięsa mielonego
Niezwykle smaczny stek z szeregiem niespodzianek.
Top