Kotlet schabowy, przepis Magdy Gessler





Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.
Przedstawiony poniżej przepis pochodzi z programu "Kuchenne Rewolucje".
Zgodnie z przepisem autorki , Magdy Gessler mięso najpierw marynujemy.
Rozbite na cienko kotlety wkładamy do naczynia z mlekiem i cebulą, przykrywamy aluminiową folią i odstawiamy do lodówki na około 2h. Po tym okresie, krótkiej marynaty stanie sie ono bardziej delikatne i kruche, a dodatkowo zyska niezwykle wyrazisty smak.
Przygotowane wcześniej mięso musimy teraz starannie odsączyć. W tym celu możemy je zawinąć w papierowy ręcznik lub lnianą ściereczką i po odsączeniu odkładamy na bok.
Teraz zabieramy sie do ostatnich czynności, które musimy wykonać przed usmażeniem naszych kotletów.
Do kolejnego naczynia wlewamy mleko, rozbijamy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie lekko roztrzepujemy. Niestety musimy przygotować jeszcze dwa dodatkowe naczynia, jedno na mąkę, drugie na bułkę tartą.
Po tej czynności nasze wcześniej osuszone kotlety posypujemy maką, następnie maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy około 1min. z każdej strony, tak aby stały się złociste i chrupiące.
Uwaga! Smażymy wyłącznie na maśle klarowanym.
Podajemy z ziemniakami, frytkami, surówkami, etc. według uznania i gustu.
Smacznego.