Zakwas na barszcz biały





Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.
Przygotowanie zakwasu na barszcz biały nie wymaga ukończenia szkoły kucharskiej. Jest banalnie proste, a danie przyrządzone na jego bazie ma niesamowity smak. Warto również dodać, że jest on bogaty w witaminy oraz kwasy łatwoprzyswajalne przez organizm ludzki.
Więc zaczynamy.
Do kamiennego naczynia ( może być również szklane ) wlewamy ciepłą wodę. Nie zalewamy wrzątkiem ani przegotowaną wodą.
Wsypujemy mąkę, oczywiście pszenną z uwagi na fakt, że przygotowujemy zakwas na barszcz biały, a nie żurek. Jeśli mamy możliwość jej zakupu bezpośrednio u młynarza gorąco polecam. Szczytem marzeń byłoby dodanie jej wraz z otrębami ale nie utrudniajmy sobie zadania.
Następmym etapem jest dodanie w ilościach podanych poniżej pozostałych składników. Ważne aby pamiętać o obraniu i zgnieceniu czosnku.
Teraz nie pozostaje nam nic innego jak dokładnie wymieszać, przykryć szmatką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce.
W celu przyspieszenia procesu fermentacji można dodać kromkę pszennego chleba robionego na zakwasie. Jest dostępny w wielu piekarniach, tak więc z nabyciem nie będzie problemu.
Należy również pamiętać o obowiązkowym, codziennym mieszaniu. Ponoć najlepiej drewnianą łyżką.
Po kilkudniowym okresie fermentacji (4-5 dni) w zależności od temperatury, w jakiej znajduje się zakwas możemy śmiało przystąpić do przygotowania wyśmienitego białego barszczu na naturalnym, naszym zakwasie. Warto pamiętać, że zakwasu nie przechowujemy dłużej niż 2 tygodnie. Najlepiej przechowywać w zamkniętym naczyniu, i oczywiście chłodnym miejscu.
Przepis na staropolski barszcz biały znajdziecie pod adresem:
Smacznego.