Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Staropolski przepis na zakwas
Podsumowanie
Czas przygotowania:
1 godz.
Obróbka termiczna:
4 godz.
Czas do podania:
4 godz.
Poziom trudności:
Bardzo prosty
Ilośc porcji:
8
Informacje o użytkowniku
Babcia Stefania
Użytkownik serwisu od: lut 20, 2018
Lokalizacja: n/a
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Zakwas na barszcz biały

dodano: wto,20 lut,2018,21:03
star star star star star
5 na 5 średnia z 2 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 458

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

Przygotowanie zakwasu na barszcz biały nie wymaga ukończenia szkoły kucharskiej. Jest banalnie proste, a danie przyrządzone na jego bazie ma niesamowity smak. Warto również dodać, że jest on bogaty w witaminy oraz kwasy łatwoprzyswajalne przez organizm ludzki.

 

Więc zaczynamy.

 

Do kamiennego naczynia ( może być również szklane ) wlewamy  ciepłą wodę. Nie zalewamy wrzątkiem ani przegotowaną wodą.  

Wsypujemy mąkę, oczywiście pszenną z uwagi na fakt, że przygotowujemy zakwas na barszcz biały, a nie żurek. Jeśli mamy możliwość jej zakupu bezpośrednio u młynarza gorąco polecam. Szczytem marzeń byłoby dodanie jej wraz z otrębami ale nie utrudniajmy sobie zadania.

Następmym etapem jest dodanie w ilościach podanych poniżej  pozostałych składników. Ważne aby pamiętać o obraniu i zgnieceniu czosnku. 

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak dokładnie wymieszać, przykryć szmatką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce. 

W celu przyspieszenia procesu fermentacji można dodać kromkę pszennego chleba robionego na zakwasie. Jest dostępny w wielu piekarniach, tak więc z nabyciem nie będzie problemu.

Należy również pamiętać o obowiązkowym, codziennym mieszaniu. Ponoć najlepiej drewnianą łyżką. 

Po kilkudniowym okresie fermentacji (4-5 dni) w zależności od temperatury, w jakiej znajduje się zakwas możemy śmiało przystąpić do przygotowania wyśmienitego białego barszczu na naturalnym, naszym zakwasie. Warto pamiętać, że zakwasu nie przechowujemy dłużej niż 2 tygodnie. Najlepiej przechowywać w zamkniętym  naczyniu, i oczywiście chłodnym miejscu.

 

Przepis na staropolski barszcz biały znajdziecie pod adresem: 

 

Smacznego.

Składniki, ilości, proporcje, etc.

- litr ciepłej, nieprzegotowanej wody.- 250g. mąki pszennej. ( Klasa 2000, jeśli nie mamy od młynarza )- 4 ząbki czosnku- 4 liście laurowe- 4 ziarna ziela angielskiego- ok. 10 ziarenek pieprzu- wspomniana kromka chleba

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Zobacz podobne
Zakwas na żurek
Staropolski przepis na zakwas
0
Bulion wołowy, zdrowa i niezwykle esencjonalna baza dla wielu potraw
Top