Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Żurek na własnym zakwasie
Podsumowanie
Czas przygotowania:
10 min.
Obróbka termiczna:
1 godz.
Czas do podania:
1 godz. 20 min.
Poziom trudności:
Bardzo prosty
Ilośc porcji:
4
Informacje o użytkowniku
Babcia Stefania
Użytkownik serwisu od: lut 20, 2018
Lokalizacja: n/a
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Staropolski żurek na własnym zakwasie

Kategoria: Zupy
dodano: wto,20 lut,2018,21:21
star star star star star
5 na 5 średnia z 5 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 780

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

Żurek jest jedną z tradycyjnych polskich potraw, która jest podawana na nasze stoły od niepamiętnych czasów. Jest specjalnością nie tylko naszej, polskiej kuchni, ale również kuchni białoruskiej, czeskiej, słowackiej i wielu innych kuchni słowiańskich. Zapewne z upływem lat jego receptura została zmodyfikowana, co potwierdza fakt, że w kuchni polskiej możemy spotkać się z ogromną liczbą przeróżnych przepisów mówiących o sposobie jej przyrządzania. Ten, który opisuję poniżej, pochodzi ze starych zapisków mojej babci. Może dziwić fakt, że jest on prosty, " bez ulepszeń", ale jak mówił mój dziadek i mawia ojciecnie jestem królikiem, aby zjadać przegotowaną zieleninę i inne niepotrzebne dodatki.  Rosół ma być rosołem, barszcz czerwony barszczem czerwonym,  żurek żurkiem, a nie kombinacją. 

Trzymając sie tej zasady przedstawiam przepis na żurek przyrządzony na bazie własnego zakwasu, którego recepturę i sposób przygotowania można znaleźć w kategorii zakwasy na zupy. 

http://kuchnia.alebabka.pl/recipe/16/90/Zakwas-na-żurek

 

Wszystkie składniki oraz ich proporcje zostały podane poniżej.

- do naczynia przeznaczonego do gotowania wlewamy wodę. Nastepnie dodajemy: boczek, cebulę, czosnek ( rozgnieciony), 2-3 liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki stołowe majeranku, pieprz, sól oraz roztarte grzyby suszone. Całość gotujemy około 40 min. do momentu, kiedy mięso nie zrobi się miękkie. W ten sposób przygotowujemy wywar ( bulion), który posłuży jako podstawa do naszego dania. 

- w drugim naczyniu gotujemy jajka ( na twardo ), które będą dodatkiem do naszego żurku.

- po zakończeniu gotowania naszego wywaru wyjmujemy wkład mięsny, a dodajemy kiełbasę, w ilości odpowiedniej  do wydawanych porcji.

- dalej gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

- po tym okresie przystepujemy do zmieszania składników, czyli wlaniu do naszego bulionu wcześniej przygotowanego przez nas zakwasu w ilości 0,5l. ( Pamiętajcie, że ilość wlewanego zakwasu wiąże się z konsystencją naszego żurku oraz wpływa na jego kwaśność. Proporcje pozostawiam Państwu do indywidualnego rozpatrzenia. Przed dolaniem naszego zakwasu nalezy go dokładnie wstrząsnąc lub wymieszać).

- po dolaniu zakwasu dodajemy dwie łyżki chrzanu i mieszamy nasz żurek.

- w razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem i solą i pozostawiamy na wolnym ogniu przez nastepne 10-15 min.

- dla bardziej wymagających osób lub mających inny gust kulinarny możemy zagęścić nasz żurek śmietaną, roztrzepaną we wcześniej przygotowanym bulionie. ( śmietana min. 30% )

- teraz  nie pozostaje nam nic innego jak podać nasz żurek do konsumpcji.

- jajka obieramy, dzielimy na połówki, układamy na talerzu, posypujemy drobną ilością natki pietruszki, dokładamy kiełbasę i zalewamy żurkiem

Smacznego.

Pamiętajcie, że w naszej kuchni nic nie może się zmarnować. Ugotowany boczek posłuży nam do przygotowania dodatkowych posiłków. Zarówno sniadań jak i kolacji.

Składniki, ilości, proporcje, etc.

- 2 litry wody- 25 dkg. boczku- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 2/3 liście laurowe- 6/8 ziaren ziela angielskiego- 2 łyżki stołowe majeranku- szczypta pieprzu i soli do smaku- kiełbasa biała, może być surowa w ilości odpowiedniej do podawanych porcji.- jajka, 1 szt. na porcję- 2 łyżki chrzanu- niewielka ilość natki pietruszki- 2/3 grzyby suszone

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Zobacz podobne
Rosyjska zupa solianka, przepis Magdy Gessler
Solianka, niezwykle pożywna, kwaśna i esencjonalna rosyjska zupa.
Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
Kremowa zupa dyniowa, przepis Karola Okrasy
Zupa grzybowa 
z pieczonym sandaczem
Grzybowa 
z pieczonym sandaczem, przepis Karola Okrasy z moimi zmianami
Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi
Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi, przepis Karola Okrasy
Top