Rosyjska zupa solianka, przepis Magdy Gessler





Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.
Solianka, ( solanka, soljanka ) to niezwykle aromatyczna i pożywna zupa, krórej korzenie wywodzą sie z Rosji. Swoje uznanie znajduje również na Bialorusi i Ukrainie. Warto zapamietać, że o jej smaku decyduje głównie dodatek zalewy z kiszonych ogórków . Przygotowuje się ja na bazie wywaru i dużej zawartości różnych gatunków mięs dodając w trakcie jej gotowania oliwki i kapary. Magda Gessler, podając ten przepis oparła go na starej tradycji, zaserwowała z odrobiną gęstej śmietany, plasterkiem cytryny, natką pietruszki.
Zaczynamy nasze gotowanie.
-
Do wczesniej przygotowanego naczynia wlewamy około 2.5 l wody, dodajemy mięsa, warzywa, liście laurowe i ziele angielski. Całośc gotujemy około 3 godzin, tak aby mięso odchodziło od kości.
-
Po zakończeniu procesu gotowania wyjmujemy mięso oddzielamy je od kości i kroimy w paski, po czym z powrotem wkładamy do wywaru i pozostawiamy na minimalnym ogniu.
-
Następnie siekamy cebulęi czosnek, podsmażamy na maśle, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy i dolewamy do wywaru.
-
Kolejny krok podsmażenie pokrojonych w plasterki pieczarek i dodanie ich do naszej zupy, a nastepnie kiełbasy i wędzonki.
-
Końcowym etapem bedzie ztarcie ogórków kiszonych na grubej tarce i podsmażenie ich na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Po odparowaniu wody podczas procesu podsmażania dodajemy je do naszej zupy.
-
Teraz nie pozostaje nam nic innego jak nadać naszej zupie odpowiednia smak dodając zalewę z ogórków kiszonych, kilka oliwek oraz kaparów. Całośc przyprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodajemy plasterki cytryny. Pamiętajcie, że odpowiedni, kwasny smak uzyskujemy przez dolanie odpowiedniej ilości naczej zalewy z ogórków. Całość na wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.
-
Rozlewamy na talerze, dodajemy kleks śmietany i według uznania posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Pamietajmy również, że nieodłącznym dodatkiem do solianki jest świeży chleb ze śmietankowym masłem.
-
Smacznego.