Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Solianka, niezwykle pożywna, kwaśna i esencjonalna rosyjska zupa.
Podsumowanie
Czas przygotowania:
15 min.
Obróbka termiczna:
3 godz. 30 min.
Czas do podania:
4 godz.
Poziom trudności:
Prosty
Ilośc porcji:
4
Informacje o użytkowniku
aleBabka
Użytkownik serwisu od: lut 6, 2018
Lokalizacja: Polska
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Rosyjska zupa solianka, przepis Magdy Gessler

Kategoria: Zupy
dodano: pią,23 lut,2018,13:14
star star star star star
4 na 5 średnia z 12 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 7586

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

Solianka, ( solanka, soljanka ) to niezwykle aromatyczna i pożywna zupa, krórej korzenie wywodzą sie z Rosji. Swoje uznanie znajduje również na Bialorusi i Ukrainie. Warto zapamietać, że o jej smaku decyduje głównie dodatek  zalewy z kiszonych ogórków . Przygotowuje się ja na bazie wywaru i dużej zawartości różnych gatunków mięs dodając w trakcie jej gotowania  oliwki i kapary. Magda Gessler, podając ten przepis oparła go na starej tradycji, zaserwowała z odrobiną gęstej śmietany, plasterkiem cytryny, natką pietruszki. 

Zaczynamy nasze gotowanie.

  1. Do wczesniej przygotowanego naczynia wlewamy około  2.5 l wody, dodajemy mięsa, warzywa, liście laurowe i ziele angielski. Całośc gotujemy około 3 godzin, tak aby mięso odchodziło od kości.

  2. Po zakończeniu procesu gotowania wyjmujemy mięso oddzielamy je od kości i kroimy w paski, po czym z powrotem wkładamy do wywaru i pozostawiamy na minimalnym ogniu.

  3. Następnie siekamy cebulęi czosnek, podsmażamy na maśle, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy i dolewamy do wywaru.

  4. Kolejny krok podsmażenie pokrojonych w plasterki pieczarek i dodanie ich do naszej zupy, a nastepnie kiełbasy i wędzonki.

  5. Końcowym etapem bedzie ztarcie ogórków kiszonych na grubej tarce i podsmażenie ich na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Po odparowaniu wody podczas procesu podsmażania dodajemy je do naszej zupy.

  6. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak nadać naszej zupie odpowiednia smak dodając zalewę z ogórków kiszonych, kilka oliwek oraz kaparów. Całośc przyprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodajemy plasterki cytryny. Pamiętajcie, że odpowiedni, kwasny smak uzyskujemy przez dolanie odpowiedniej ilości naczej zalewy z ogórków. Całość na wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

  7. Rozlewamy na talerze, dodajemy kleks śmietany i według uznania posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Pamietajmy również, że nieodłącznym dodatkiem do solianki jest świeży chleb ze śmietankowym masłem.

  • Smacznego.

Składniki, ilości, proporcje, etc.

- 30 dkg. wołowiny- 30 dkg. wieprzowej łopatki- 10 dkg. wędzonki- 10 dkg. kiełbasy- 1 duża cebula- 2 marchewki- 4 ząbki czosnki- 4 pieczarki- 1 pietruszka- pół selera- średni por (zielona część)- 4 kiszone ogórki- 2 łyżki masła- szklanka zalewy z ogórków kiszonych- mały koncentrat pomidorowy- 2 łyżki czarnych oliwek, 2 łyżki zielonych i kaparów- kilka ziaren ziela angielskiego, 3/4 liście laurowe, pieprz, sól, cytryna, śmietana ( 30% ), natka pietruszki lub koperek

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Zobacz podobne
Staropolski żurek na własnym zakwasie
Żurek na własnym zakwasie
Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
Kremowa zupa dyniowa, przepis Karola Okrasy
Zupa grzybowa 
z pieczonym sandaczem
Grzybowa 
z pieczonym sandaczem, przepis Karola Okrasy z moimi zmianami
Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi
Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi, przepis Karola Okrasy
Top