Krokiety z farszem z sandacza i kaszą jęczmienną.





Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.
Choć przygotowanie i podanie tego danie wymaga sporo pracy, ale możecie wierzyć, warto.
Naleśniki szafranowe
2 jaja mieszamy z 200 m.l mleka i 100 ml. wody. Szafran zaparzamy w białym wytrawnym winie i studzimy. Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g. mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki, zamiast wina z szafranem możemy dodać zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze naleśniki (10szt)
Mus z sandacza
Składniki:
- 250 g. mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem)
- białko jaja - 1
- 50 ml. zimnej słodkiej śmietanki 30%
- sól i pieprz
Krokiety
Składniki:
- mus z sandacza - 200 g
- ugotowanej kaszy jęczmiennej - 100 g
- naleśników szafranowych - 10
- jajko - 2 szt.
- mąka
- bułki tartej, wymieszanej z otrębami owsianymi - 100 g
Zimny sos dyniowy
Składniki
- upieczona dynia - 100 g
- musztarda - 1 łyżeczka
- miód naturalny - pół łyżeczki
- cytryna - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 150 ml
- czosnek - 1 ząbek
- sól i pieprz
- czuszka - 1 szt.
Sposób wykonania:
Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i panierujemy w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku w temperaturze 160oC przez ok. 5. min.
Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z dynią doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy naleśniki.
Smacznego.
Przepis ze strony:
http://karolokrasa.pl/ugotuj-sobie/14-krokiety-z-farszem-sandacza-i-kasza-je-czmienna#first