Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Krokiety z farszem z sandacza, przepis Karola Okrasy
Podsumowanie
Czas przygotowania:
20 min.
Obróbka termiczna:
Nie podano
Czas do podania:
1 godz. 40 min.
Poziom trudności:
Umiarkowany
Ilośc porcji:
4
Informacje o użytkowniku
aleBabka
Użytkownik serwisu od: lut 6, 2018
Lokalizacja: Polska
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Krokiety z farszem z sandacza i kaszą jęczmienną.

Kategoria: Dania z ryby
dodano: pią,23 lut,2018,17:38
star star star star star
0 na 5 średnia z 0 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 293

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

Choć przygotowanie i podanie tego danie wymaga sporo pracy, ale możecie wierzyć, warto.

 

Naleśniki szafranowe

2 jaja mieszamy z 200 m.l mleka i 100 ml. wody. Szafran zaparzamy w białym wytrawnym winie i studzimy. Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g. mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki, zamiast wina z szafranem możemy dodać zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze naleśniki (10szt)

Mus z sandacza

Składniki:

  • 250 g. mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem) 
  • białko jaja
 - 1
  • 50 ml. zimnej słodkiej śmietanki 30% 
  • sól i pieprz

 

Krokiety

Składniki:

  • mus z sandacza
 - 200 g
  • ugotowanej kaszy jęczmiennej - 100 g
  • naleśników szafranowych
 - 10
  • jajko - 2 szt.
  • mąka
  • bułki tartej, wymieszanej z otrębami owsianymi - 100 g

 

Zimny sos dyniowy

Składniki

  • upieczona dynia - 100 g
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • miód naturalny - pół łyżeczki
  • cytryna - 1 szt.
  • oliwa z oliwek
 - 150 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól i pieprz

  • czuszka - 1 szt.


Sposób wykonania:
Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i panierujemy w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku w temperaturze 160oC przez ok. 5. min.

Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z dynią doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy naleśniki.

Smacznego.

Przepis ze strony:

http://karolokrasa.pl/ugotuj-sobie/14-krokiety-z-farszem-sandacza-i-kasza-je-czmienna#first

Składniki, ilości, proporcje, etc.

Wszystkie składniki oraz proporcje zostały podanę powyżej.

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Zobacz podobne
Dorsz w jabłkach z cebulą i sosem musztardowym
Dorsz w jabłkach z cebulą, sosem musztardowym, przepis Karola Okrasy
Top