Zupa grzybowa z pieczonym sandaczem
Kategoria:
Zupy
dodano: pią,23 lut,2018,18:02





5 na 5 średnia z 3 ocen
Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.
Czas na pyszną zupę z sandaczem, którą musiałem lekko zmodyfikować aby nadać jej wiecej smaku i lekkości. Przepraszam Panie Karolu.
- Suszone grzyby wkładamy do naczynia z wodą, lekko solimy i gotujemy aż będą miękkie. Nastepnie odcedzamy, przesmażamy na patelni wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą. Co ważne oczywiście dla mnie, na maśle. ( Do tego dania osobiście wykorzystałem rydze. Przepraszam Karola za zmiany ale to połaczenie dało niesamowity smak i aromat )
- Tak przygotowane grzyby dodajemy do przygotowanego wywaru warzywnego, rozcieramy kilka suszonych borowików, wrzucamy do naszego naczynia i gotujemy ok. 20 min.
- Nastepnie dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy również gałązki tymianku.
- Kawałki sandacza marynujemy około 1 godz. w oliwie, soli i pieprzu, a jeśli ryba, to marynata oczywiście z dodatkiem cytryny pokrojonej w plastry.
- Zamarynowaną rybę wkładamy teraz do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 7 minut. .
- Tak upieczonego sandacza kroimy na kawałki, układamy na talerzu i zalewamy zupą.
Smacznego.
Składniki, ilości, proporcje, etc.
- 200 dkg. suszonych grzybów (prawdziwków) - 1 kg. sandacza- wywar warzywny - 3l- 2 szt. cebuli- 1 ząbek czosnku- 4 gałązki tymianku- 150 ml. słodkiej śmietany 30%- sól, pieprz, oliwa- 50 g masła- 4/5 kawałków suszonych borowików- 1 cytryna
Komentarze.
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.