Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Grzybowa 
z pieczonym sandaczem, przepis Karola Okrasy z moimi zmianami
Podsumowanie
Czas przygotowania:
Nie podano
Obróbka termiczna:
Nie podano
Czas do podania:
2 godz.
Poziom trudności:
Prosty
Ilośc porcji:
5
Informacje o użytkowniku
aleBabka
Użytkownik serwisu od: lut 6, 2018
Lokalizacja: Polska
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Zupa grzybowa 
z pieczonym sandaczem

Kategoria: Zupy
dodano: pią,23 lut,2018,18:02
star star star star star
5 na 5 średnia z 2 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 395

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

Czas na pyszną zupę z sandaczem, którą musiałem lekko zmodyfikować aby nadać jej wiecej smaku i lekkości. Przepraszam Panie Karolu.

 

  1. Suszone grzyby wkładamy do naczynia z wodą, lekko solimy i gotujemy aż będą miękkie. Nastepnie odcedzamy, przesmażamy na patelni wraz z posiekanym  czosnkiem i cebulą. Co ważne oczywiście dla mnie, na maśle. ( Do tego dania osobiście wykorzystałem rydze. Przepraszam Karola za zmiany ale to połaczenie dało niesamowity smak i aromat )
  2. Tak przygotowane grzyby dodajemy do przygotowanego wywaru warzywnego, rozcieramy kilka suszonych borowików, wrzucamy do naszego naczynia   i gotujemy ok. 20 min.
  3. Nastepnie dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy również gałązki tymianku.
  4. Kawałki sandacza  marynujemy około 1 godz. w oliwie, soli i pieprzu, a jeśli ryba, to marynata oczywiście z dodatkiem cytryny pokrojonej w plastry.
  5. Zamarynowaną rybę wkładamy teraz do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 7 minut. .
  6. Tak upieczonego sandacza kroimy na  kawałki, układamy na talerzu i zalewamy zupą.

Smacznego.

Składniki, ilości, proporcje, etc.

- 200 dkg. suszonych grzybów (prawdziwków) - 1 kg. sandacza- wywar warzywny - 3l- 2 szt. cebuli- 1 ząbek czosnku- 4 gałązki tymianku- 150 ml. słodkiej śmietany 30%- sól, pieprz, oliwa- 50 g masła- 4/5 kawałków suszonych borowików- 1 cytryna

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Zobacz podobne
Staropolski żurek na własnym zakwasie
Żurek na własnym zakwasie
Rosyjska zupa solianka, przepis Magdy Gessler
Solianka, niezwykle pożywna, kwaśna i esencjonalna rosyjska zupa.
Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
Kremowa zupa dyniowa, przepis Karola Okrasy
Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi
Barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi, przepis Karola Okrasy
Top