Dorsz w jabłkach z cebulą i sosem musztardowym
Kategoria:
Dania z ryby
dodano: pią,23 lut,2018,21:25





5 na 5 średnia z 2 ocen
Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.
Kolejne danie na bazie ryby według przepisu Karola Okrasy
Sos do ryby
- Do wysokiego naczynia wrzucamy posiekaną rukolę, dodajemy sok z połowy cytryny, płaską łyżkę musztardy, tyle samo miodu, sól i pieprz do smaku.
- Całość miksujemy na gładką masę, dolewając partiami olej. Kiedy sos osiągnie gęstą i aksamitną konsystencję odkładamy go do lodówki.
Ryba
Wycinamy z fileta ości i układamy filet na blasze pokrytej pergaminem.
Przygotowujemy marynatę
Do naczynia wkładamy pokrojone w drobne plasterki jabłko, posiekaną cebulę, posiekaną świeżą kolendrę, ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, trochę miodu i olej.
Całość mieszamy i nakładamy na rybę.
Teraz ryba może wędrować do piekarnika nagrzanego do 189 - 190°C na 10 – 12 min.
Po wyjęciu podajemy z sosem, jak również możemy podać z ugotowanymi na parze warzywami.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony:
http://karolokrasa.pl/ugotuj-sobie/6-dorsz-w-jablkach-z-cebula-z-sosem-musztardowym#first
Składniki, ilości, proporcje, etc.
filet z dorsza - 1 kgjabłko - 2 szt.sałata rukoli - 50 gmiód - 2 łyżkimusztarda - 1 łyżkacytryna - 2 szt.cebula dymka - 1 szt.ząbek czosnku - 1 szt.posiekana, świeża kolendra - 1 łyżkasól, pieprz, olej
Komentarze.
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.