Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Tiramisu - lekki deser, przepis Grzegorza
Podsumowanie
Czas przygotowania:
1 godz.
Obróbka termiczna:
Nie podano
Czas do podania:
2 godz.
Poziom trudności:
Bardzo prosty
Ilośc porcji:
4
Informacje o użytkowniku
aleBabka
Użytkownik serwisu od: lut 6, 2018
Lokalizacja: Polska
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Tiramisu

Kategoria: Desery
dodano: sob,24 lut,2018,21:01
star star star star star
0 na 5 średnia z 0 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 228

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

W zasadzie to bardzo prosty deser, ale niezwykle smaczny.

Najpierw zaparzamy bardzo, ale to bardzo mocną kawę. Kiedy kawa stygnie czas na utarcie żółtek z cukrem.

Ucieramy je mikserem na średnich obrotach,  trwa to dosyć długo, aż żółtka zmienią się w jedwabisty krem, a cukier zupełnie się rozpuści. Nastepnie do żółtek dodajemy serek i delikatnie mieszamy.

Jeśli kawa już wystygła [powinna być zupełnie zimna] czas na finisz.

Do kawy dodajemy likier i zanurzamy w niej na moment biszkopty.

Mokre biszkopty układamy jedną warstwą w naczyniu [można również użyć do tego pucharków] i na nie wykładamy połowę masy jajowo - serkowej. Na tę masę kładziemy ponownie pomoczone w kawie biszkopty i układamy na nich pozostałą warstwę kremu.

Całość posypujemy kakao lub kawą. 

Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Po tym okresie nasze Tiramisu jest gotowe do podania

Proste i podobno bardzo pyszne....

Smacznego

Składniki, ilości, proporcje, etc.

4 żółtka4 czubate łyżki cukru30 dag serka mascarpone lub zwykłego serka tłustego, małokwaśnego o bardzo jedwabistej fakturze20 podłużnych, kruchych biszkoptów2 szklanki okropnie mocnej, gorzkiej kawy2 łyżki prawdziwego kakao [można zastąpić czekoladą w proszku]2 łyżki likieru amaretto lub jakiegoś innego o mocnym aromacie - doskonałe efekty daje... malibu

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Top