Najlepsze przepisy kulinarne. Zdradzamy sekretne przepisy naszych babć oraz przepisy kulinarne współczesnej kuchni.
Przepis na
Szybkie burrito - Karol Okrasa
Podsumowanie
Czas przygotowania:
Nie podano
Obróbka termiczna:
Nie podano
Czas do podania:
50 min.
Poziom trudności:
Umiarkowany
Ilośc porcji:
4
Informacje o użytkowniku
aleBabka
Użytkownik serwisu od: lut 6, 2018
Lokalizacja: Polska
Obserwowani użytkownicy
Twoja lista obserwowanych użytkowników jest pusta.

Szybkie burrito

Kategoria: Placki
dodano: sob,24 lut,2018,21:47
star star star star star
5 na 5 średnia z 2 ocen
komentarze: 0 - wyświetleń: 278

Dokładny opis cyklu przygotowania, duszenia, gotowania, pieczenia, etc.

SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

1 1/2-2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte i pozbawione szypułek kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy diżońskiej, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.

Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.

SOS ŚMIETANOWY

Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

FARSZ DO BURITTO

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.

Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.

Kolejne 2 ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą dymką na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (20-30 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).

Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).

Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. .

Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.

Poniżej film instruktarzowy z kuchni Lidla. Zapraszam do obejrzenia.

 

Składniki, ilości, proporcje, etc.

1 kg mięsa mielonego z łopatki7 ząbków czosnku800 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze części6 łyżeczek ajwaru pikantnego400 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej200 g cebuli białej lub dymki, drobno pokrojonej2 pęczki kolendry świeżej, umyte8 płatów tortilli pszennej5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyteok. 130-150 ml oliwy z oliwek2 g pieprzu cayenne1 łyżeczka musztardy diżońskiej2 limonki, sparzone i wyszorowane3 łyżeczki cukrusól, biały pieprz mielony

Komentarze.

Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy.
Jeśli chcesz dodawać przepisy, komentować musisz być użytkownikiem serwisu. W tym celu Zaloguj sie lub Załóż darmowe konto.
Udostepnij
Top